Conventionele elektronische gegevensuitwisseling (EDI), tien jaar geleden geïntroduceerd, biedt communicatie van elektronische documenten in standaardformaten. Sindsdien is het een belangrijk onderdeel geworden van het moderne elektronische communicatiesysteem (ECS) en biedt het een breed scala aan toepassingen in een breed scala van industrieën, van financiële dienstverlening tot gezondheidszorg, onderwijs en overheid.
Electronic Data Interchange (EDI) is het proces waarbij bedrijven informatie die traditioneel op papier wordt verzonden, elektronisch verzenden naar een ander bedrijf, naar een ander bedrijf dat elektronisch wordt verzonden en dat “EDI” kan worden genoemd. EDI’s maken datacommunicatie mogelijk door documenten uit te wisselen tussen bedrijven die met bijna verwaarloosbare menselijke tussenkomst worden verwerkt.
Om een EDI-document elektronisch te kunnen verwerken, moet het een standaardformaat hebben. Hierdoor kan een bedrijf informatie naar een ander bedrijf sturen via papier, post of fax. In standaardformaten zouden bedrijven documenten in hun eigen formaat verzenden en het computersysteem van de ontvanger zou het bedrijf van de afzender begrijpen – een specifiek formaat, net zoals een persoon die een vreemde taal spreekt.
Electronic Data Interchange (EDI) biedt handelspartners een geautomatiseerde, gestandaardiseerde uitwisseling van bedrijfsdocumenten. Om deze documenten te verwerken, moeten de gegevens worden geconverteerd naar een ander EDI-formaat en vaak worden aangepast aan de zakelijke behoeften van de partner.
EDI biedt zakenpartners de mogelijkheid om transacties te communiceren en te automatiseren, één-op-één maar zoals je je kan voorstellen is het maken van zo’n directe EDI verbinding nogal duur als de data niet in enorme hoeveelheden van 1 partner komt en daarom ook niet flexibel.
EDI is niet beperkt tot handelsgerelateerde bedrijfsgegevens, maar omvat een breed scala aan gegevens zoals financiële documenten, zakelijke contracten en andere zakelijke documenten. EDI en wordt vaak gebruikt om de beperkingen van traditionele gegevensbeheersystemen (bijv. Papieren documenten) te overwinnen en hun aanzienlijke totale eigendomskosten te vermijden.
De overgang van papieren handmatige uitwisseling naar elektronische uitwisseling biedt grote voordelen voor bedrijven. Deze voordelen zijn onder meer het verbeteren van de relaties met zakelijke partners en het verlagen van de kosten voor beide partijen.
Transparency Market Research (TMR) brengt bruikbare informatie naar voren door besluitvormers betrouwbare inzichten te bieden voor hun succesvolle bedrijfsvoering. Nu de behoefte aan automatisering een noodzaak wordt – urenlang zaken doen, worden digitale bedrijfsmodellen steeds geavanceerder voor EDI-oplossingen om papierloze communicatie in de toekomst mogelijk te maken. Logistieke dienstverleners streven ernaar om hun domein te behouden door het gebruik van EDi-oplossingen in hun logistieke operaties.
De toenemende acceptatie van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) -technologieën speelt een belangrijke rol in de supply chains van logistiek, supply chain management, logistieke operaties en logistiek management. Door de acceptatie en integratie met geavanceerde technologieën en EDi-oplossingen te vergroten, neemt de vraag naar oplossingen voor elektronische gegevensuitwisseling over de hele wereld toe.
Wil je dus een EDI oplossing maar ook flexibiliteit, leg dan je case voor aan supplai! Wij denken dat in veel gevallen artificial intelligence meer flexibiliteit geeft dan een koppeling met een grote partner.
Mocht je wel perse EDI willen toepassen vanwege andere redenen, overweeg dan om het te verbeteren met artificial intelligence zodat hij gelijk future proof is!
Klaar om aan de slag te gaan en je bedrijfsprocessen te optimaliseren met onze algoritmes?