Artificial Intelligence voor de maakindustrie en procesindustrie

Of je nu een klein of enorm productiebedrijf bent, elke fabriek in de maakindustrie en procesindustrie kan door middel van Artificial Intelligene (AI) enorme stappen maken om de productieprocessen te verbeteren in betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en veiligheid! Dit is niet alleen in de productieprocessen zelf maar ook in de bedrijfsprocessen die nodig zijn om je goederen te transporteren of te verkopen.
Verslim je bedrijfsprocessen zoals voorraadbeheer, warehouse management ,leveringsbetrouwbaarheid en kwaliteit van je product.

In Belgie en Nederland werken verschillende bedrijven al samen en helpen zij elkaar om artificial intelligence voor de maakindustrie en procesindustrie mogelijk te maken. Het consortium KEEN, een samenwerking van 25 bedrijven in de maakindustrie en procesindustrie stelt dat ”Producten en processen worden complexer en dus hebben ingenieurs geavanceerde tools nodig om dat te managen, zo luidt het. KEEN ziet artificiële intelligentie niet als een mogelijk alternatief voor de inzet van ingenieurs, maar als een instrument dat hen kan bijstaan”

Inmiddels werkt 51% van de grootste Europese fabrikanten aan ten minste een artificial intelligence opdracht. Dit maakt Europa tot op heden voorloper in artificial intelligence in de maakindustrie en procesindustrie. Er is vaak enorm veel data beschikbaar. Er zijn vaak enorm veel sensoren. Bedrijven zoals Siemens investeren daarom al jaren in artificial intelligence. Huidige modellen werken maar zijn statische modellen. Deze kunnen enorm verbetert worden door gebruik van artificial intelligence in de maakindustrie en procesindustrie. Je kan daarom denken aan het modelleren en analyseren van processen, producten en of machines/installaties. Verder kan artificial intelligence ondersteunen bij de engineering en kan artificial intelligence processen op termijn autonoom besturen.

Er werkten in 2017 wereldwijd maar 10.000 mensen in de artificial intelligence industrie waarvan 95% bij de enorme multinationals zoals Google en Amazon. Dit betekent dat er maar 500 mensen in de vrije sector werkten aan artificial intelligence.  Dat zijn er inmiddels al wel een aantal meer maar nog steeds te weinig om de andere industrieën een inhaalslag te laten maken.

Omdat artificial intelligence de bedrijfsprocressen zoveel zal veranderen zijn er al regels ingesteld bij de Amerikaanse overheid om overnames van Amerikaanse AI-gerelateerde bedrijven door Chinese bedrijven aan banden te leggen (en dit was voor Trump..)
Het Nederlandse kabinet ziet ook dat het voor ons land heel belangrijk is technologisch voorop te lopen in artificial intelligence. Daarom zijn er de laatste jaren opleidingen gekomen en wil ze de investeringen in kunstmatige intelligentie verdubbelen en trekt zo’n 1 miljard euro uit om dit te bewerkstelligen. Verder heeft het kabinet een speciaal actieplan intensieve publiek private samenwerking en investeringen voor artificial intelligence uitgeschreven.
Toch geven verschillende grote bedrijven aan dat Nederland de ”boot” mist met artificial intelligence en luiden de noodklok. We gaan niet snel genoeg mee!

Tijd voor actie dus!!

productie bedrijf AI
AI will revolutionize our lives by bridging the gap between what humans are capable of and what is actually possible. It will penetrate across industries to take over basic tasks from humans, seamlessly interacting with our daily lives.

Hoe start ik nu?

Supplai begrijpt dat elk bedrijf een kern ERP systeem heeft en hierop werkt. De termen AI, kunstmatige intelligentie, robotic process automation (RPA), artificial intelligence en wellicht machine learning of deep learning (lees er meer over via de links in onze blog) kunnen daarom een ongrijpbare en lastig te begrijpen techniek zijn. Want hoe laat je dit nu op elkaar aansluiten?
Wij vinden dat je je organisatie stap voor stap, proces voor proces moet inrichten op het gebruik van artificial intelligence en zo je bedrijfsprocessen te verbeteren.
Onze oplossingen sluiten daarom ook naadloos aan op de systemen die nu al bij je bedrijf draait. Zie het als een nieuwe app op je telefoon! Wij voegen er gewoon wat aan toe.

Laat je in de onderstaande tekst met voorbeelden met artificial intelligence voor de maaktindustrie en procesindustrie inspireren over hoe jou bedrijf er binnen nu en 5 jaar uit moet zien.

In de fabriek

–           Leer door middel van algoritmes de machines of robots het perfecte product te maken.
–            Met een overkoepelend algoritmes die deze machines of robots controleert kan er zelfs geleerd worden waar waarschijnlijke problemen gaan ontstaan door alle data te combineren. Heb dus minder stilstand. Wereldwijd wordt de kosten van ongeplande stilstand van fabrieken geschat op 50 miljard per jaar!
–            Verander sneller dan ooit een bestaand product. Neem Tesla als voorbeeld. Zij doen constant updates aan hun bestaande auto’s door in zowel design als aansturen van de fabriek artificial intelligence te gebruiken.
–            Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van sensors. Koppel al deze data aan algoritmes en leer enorm veel over je fabriek en zorg ervoor dat je producten efficiënter maakt in zowel tijd als gebruik van grondstoffen. Volgens Mc Kinsey worden ”smart factories” door materiaal en operationele optimalisaties wereldwijd 1.2 tot 3.7 trillioen meer waard!
–            Gemaakte producten moeten ook de fabriek uit. Gebruik hiervoor logistieke warehouse management systemen gekoppeld met artificial intelligence van supplai. De logistieke kosten zijn tegenwoordig een essentieel onderdeel van de kostprijs!
–             Specifiek voor de chemische en petrochemische industrie zijn er al heel veel sensors aanwezig. Veel regulatie modellen zijn statisch en heel veel data wordt hierin niet meegenomen. Wat gebeurde er 4 jaar geleden in een zelfde situatie en wat waren de temperaturen in andere kolommen of zelfs buiten die dag? Artificial Intelligence maakt al deze modellen dynamisch en kan veel beter voorspellen dan de huidige modellen.

 

Engineering

Binnen de Engineering wordt er zwaar gebouwd op data sets en hiervoor leent artificial intelligence zich perfect.
–           Algoritmes kunnen plaatjes of tekeningen inlezen op de manier hoe je dat wilt.
–           Sneller ontwerpen door gebruik van Artificial Intelligence. Algoritmes kunnen ook leren om suggesties te doen voor een ontwerp. Dit heet inmiddels ook wel generative design
–           Ontwerp het goedkoopste product. Gebruik onze algoritmes om de vraag te beantwoorden, hoe kan je het beste ontwerp met de minste kosten maken en met de minste afval stoffen?
–           Algoritmes kunnen er vervolgens berekeningen op los laten, onderdeel lijsten maken of analyses maken van het ontwerp. Onder andere Airbus gebruikt dit in hun ontwerpen.

Materiaal en veiligheid

Er is niets zo kostbaars voor een bedrijf dan materiaal wat kapot gaat tijdens een opdracht. Gebruik artificial intelligence om dit te reduceren. Predictive maintenance of te wel ”voorkomen is beter dan genezen”.  Wat voorbeelden:
–          Het detecteren en analyseren van schades is al lastig en kost heel veel tijd. Je kan met onze algoritmes onderhoud voorspellen
–          Wil je een stapje verder gaan dan onderhoud voorspellen dan kan je het combineren met camera’s die schades detecteren en samen met het algoritme bepalen of de schade moet worden verholpen of niet. Zo voorkomt je dat het echt kapot gaat en dit zorgt ervoor dat je trucks of equipment minder vaak stil staan.

Financieel en management

Op de financiële afdeling zijn veel repetitive processen waar data mee is gemoeid. Hier is artificial intelligence goed op zijn plek om grote hoeveelheden ongestructureerde data te analyseren of taken uit handen te nemen.
Wat voorbeelden:
–          Wil je inkomende facturen automatisch laten inlezen en juist in het systeem laten plaatsen, dat kan met onze algoritmes.
–          Algoritmes kunnen helpen in het bepalen van je vreemde valuta overzichten. Wanneer heb je welke valuta nodig naar aanleiding van debiteuren en crediteuren in je systeem
–          Ga nog meer sturen op KPI’s en laat algoritmes je hierin helpen. Dan wel om ongestructureerde data inzichtelijk en gestructureerd te maken en/of zelfs analyses laten maken zodat jij er alleen nog maar naar hoeft te kijken!

Commercieel

Commerciële data is vaak heel ongestructureerd en er wordt vaak op gevoel een beslissing gemaakt. Hoe zorg je er nu voor dat je op basis van historie de juiste voorspellingen maakt? Wat voorbeelden:
–          Voorspeel vraag en verloop van prijzen en gebruik alle interne data in combinatie met onze algoritmes om goede voorspellingen en analyses te maken. Hierdoor kan je je bedrijf efficiënter aansturen en inspringen op de juiste bewegingen.
–          Krijg je veel prijzen binnen van leveranciers via de mail? Laat deze automatisch inlezen in je systeem en ben daardoor altijd up to date! Voorkom het gebruik van hogere prijzen of verkeerde oude offertes van je leveranciers.
–          Wil je dit nog een stapje verder doen omdat het een belangrijk proces is binnen je organisatie, laat leveranciers prijzen dan analyseren en signaleer trends.
–          Laat onze algoritmes offertes berekenen en op basis van andere interne data (zoals marge per klant) voorspellen wat deze klant bereidt moet zijn te betalen voor jou dienst of product.

Wij zullen vast een aantal voorbeelden zijn vergeten.
Dit is ook zomaar een greep uit wat Artificial Intelligence voor jou organisatie kan doen.
Eén ding is zeker, Artificial Intelligence binnen de maakindustrie en procesindustrie is de toekomst!

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek en brainstorm verder!