Artificial Intelligence voor in de logistiek

Door de kracht van Artificial Intelligence (AI) of Robotic Process Automation (RPA) , kunt u zich concentreren op de echte uitzonderingen in uw supply chain.
Onze algoritmes helpen om in verschillende processen van de logistiek verbeteringen te identificeren. Krijg alle facetten van de supply chain inzichtelijker en krijg voorspellingen of aanbevelingen die nauwkeurigere beslissingen mogelijk maken.

Maar ik plan toch al? Ik kijk toch al naar data? Ik heb toch al systemen?
Dat klopt, maar dit zijn statische modellen en geen dynamische modellen. Door middel van artificial intelligence / RPA kun je hierin enorme optimalisatieslagen maken.

De logistieke branche is één van grootste branche voor werkgelegenheid! Er werken duizenden mensen en is voor ons land zeer belangrijk als doorvoer punt naar de rest van Europa.
Als land is het belangrijk om de concurrentie voor te blijven want andere landen en havens winnen terrein.
Artificial intelligence en RPA is volgens logistiek.nl een van de belangrijkste mogelijkheden om zich als branche verder te ontwikkelen.
TNO heeft een onderzoek gedaan en stelt ook dat  conventionele werkwijzen inmiddels te kort schieten, maar dat Artificiële Intelligentie / RPA de mogelijkheid biedt hiermee wel om te gaan en oplossingen te bieden.

Er werkten in 2017 wereldwijd maar 10.000 mensen in de artificial intelligence (AI) en Robotic Process Automation (RPA)  industrie waarvan 95% bij de enorme multinationals zoals Google en Amazon.
Dit betekent dat er maar 500 mensen in de vrije sector werkten aan artificial intelligence.  Dat zijn er inmiddels al wel een aantal meer maar nog steeds te weinig om de andere industrieën een inhaalslag te laten maken.  Bedrijven zoals Google en Amazon investeren inmiddels al een flink aantal jaar enorme sommen geld in artificial intelligence. Dit heeft ze een enorme voorsprong gegeven ten opzichte van de concurrentie.

Omdat artificial intelligence en RPA de bedrijfsprocressen zoveel zal veranderen zijn er al regels ingesteld bij de Amerikaanse overheid om overnames van Amerikaanse AI-gerelateerde bedrijven door Chinese bedrijven aan banden te leggen (en dit was voor Trump..)
Het Nederlandse kabinet ziet ook dat het voor ons land heel belangrijk is technologisch voorop te lopen in artificial intelligence en RPA. Daarom zijn er de laatste jaren opleidingen gekomen en wil ze de investeringen in kunstmatige intelligentie verdubbelen en trekt zo’n 1 miljard euro uit om dit te bewerkstelligen. Verder heeft het kabinet een speciaal actieplan intensieve publiek private samenwerking en investeringen voor artificial intelligence uitgeschreven.

Bedrijven zoals Hema nemen hierin nu de eerste stap om artificial intelligence voor de logistiek in te zetten.. Zij gaan door middel van artificial intelligence een stuk beter voorspellen wat het koop gedrag is van de klant zodat zij hierdoor een efficiëntere supply chain kunnen opzetten.
In een interview met de staatssecretaris economische zaken, zijn bedrijven en ondernemers nu aan zet om te investeren in artificial intelligence om te kunnen blijven concurreren met andere landen.

Tijd voor actie dus!!

logistiek warehouse
Leading companies are already harnessing artificial intelligence and machine learning to inform and fine-tune core strategies, such as warehouse locations, as well as to enhance real-time decision making related to issues like availability, costs, inventories, carriers, vehicles and personnel.

Hoe start ik nu?

Supplai begrijpt dat elk bedrijf een kern ERP systeem heeft en hierop werkt. De termen AI, kunstmatige intelligentie, robotic process automation (RPA), artificial intelligence en wellicht machine learning of deep learning (lees er meer over via de links in onze blog) kunnen daarom een ongrijpbare en lastig te begrijpen techniek zijn. Want hoe laat je dit nu op elkaar aansluiten?
Wij vinden dat je je organisatie stap voor stap, proces voor proces moet inrichten op het gebruik van artificial intelligence en zo je bedrijfsprocessen te verbeteren.
Onze oplossingen sluiten daarom ook naadloos aan op de systemen die nu al bij je bedrijf draait. Zie het als een nieuwe app op je telefoon! Wij voegen er gewoon wat aan toe.

Laat je in de onderstaande tekst met voorbeelden met artificial intelligence voor de logistiek inspireren over hoe jou bedrijf er binnen nu en 5 jaar uit moet zien.

Smart warehousing

Gebruik artificial intelligence voor de logistiek in meerdere processen van je warehouse. Combineer data van kantoor of andere locaties met je WMS. Wat voorbeelden ter inspiratie wat AI algoritmes kunnen:

–          Bepaal in welke doos de verzonden goederen het meest efficiënt kunnen worden verpakt.
–          Bepaal hoe je een truck het beste vult en wanneer op de dag je juist het beste welke truck kan vullen
–          Bepaal op elk moment van de dag hoe je ervoor staat. Loop je uit, ben je eerder klaar. Dan kan je namelijk gelijk actie ondernemen.
–          Gebruik spraak algoritmes om het systeem te vragen waar iets ligt of andere instructies te geven. Het grote voordeel is dat je dan altijd je handen vrij houdt! Zowel goed voor de veiligheid als de efficiëntie.
–          Robotiseer je warehouse en laat algoritmes dit aansturen.
–          Bepaal hoe je je warehouse inricht door patronen te analyseren binnen al je data. Goederen die het meest worden verkocht kunnen naar aanleiding van de bar codes op andere plekken worden opgeslagen. Goederen kunnen zelfs bij elkaar worden gezet in 1 schap, want worden bepaalde producten altijd met dezelfde producten geladen dan kan het algoritme berekenen dat dit wellicht nog efficiënter is.
–          Laat door middel van camera’s binnenkomende goederen of materiaal automatisch scannen en bepalen waar het moet worden gelost. Voorkom zo een manueel inboek of aanmeld proces.

Zo zijn er alleen al voor een warehouse nog een tal van andere voorbeelden te verzinnen. Laat Artificial Intelligence je WMS niet vervangen maar verbeteren!

smart warehousing

Forwarder, logistiek dienstverlener (LSP) of grote inhouse logistieke afdeling

Processen zijn key voor een dienstverlener. Efficiëntie, kwaliteit en snelheid zijn allen zeer belangrijk. Gebruik hiervoor AI om hierin meer waarde te creëren voor je klanten! Wat voorbeelden:

–         Automatiseer je volledige Document Flow. Laat algoritmes (digitale) documenten zoals orders, werkbonnen, aankomst/vertrek documenten, BL instructies etc met alle randvoorwaarde inlezen en automatisch in je systeem zetten. Voorkom zo enorm veel repetitive werk.
–          Laat onze algoritmes bepalen hoe je truck en/of equipment planning het meest efficiënt kan verlopen. Ze kunnen zelfs tijdens de dag aanpassingen doen naar aanleiding van hoe de dag loopt.
–          Algoritmes kunnen voorspellen wat het gedrag van klanten is in een bepaald seizoen in combinatie met  het huidige gedrag.
–          Ben je asset based dan wil je geen stilstand. Gebruik dan AI voor schade detectie of predicitve maintenence.

deep learning OCR

Financieel en management

Op de financiële afdeling zijn veel repetitive processen waar data mee is gemoeid. Hier is artificial intelligence goed op zijn plek om grote hoeveelheden ongestructureerde data te analyseren of taken uit handen te nemen.
Wat voorbeelden:
–          Wil je inkomende facturen automatisch laten inlezen en juist in het systeem laten plaatsen, dat kan met onze algoritmes.
–          Algoritmes kunnen helpen in het bepalen van je vreemde valuta overzichten. Wanneer heb je welke valuta nodig naar aanleiding van debiteuren en crediteuren in je systeem
–          Ga nog meer sturen op KPI’s en laat algoritmes je hierin helpen. Dan wel om ongestructureerde data inzichtelijk en gestructureerd te maken en/of zelfs analyses laten maken zodat jij er alleen nog maar naar hoeft te kijken!

Materiaal en veiligheid

Er is niets zo kostbaars voor een bedrijf dan materiaal wat kapot gaat tijdens een opdracht. Gebruik artificial intelligence om dit te reduceren. Wat voorbeelden:
–          Het detecteren en analyseren van schades is al lastig en kost heel veel tijd. Je kan met onze algoritmes onderhoud voorspellen. Ook wel predictive maintenence.

–          Ben je asset based dan wil je geen stilstand. Gebruik dan AI voor automatische schade detectie bij warehouse of depot.

Predictive maintenence logistics
Commercieel

Commerciële data is vaak heel ongestructureerd en er wordt vaak op gevoel een beslissing gemaakt. Hoe zorg je er nu voor dat je op basis van historie de juiste voorspellingen maakt? Wat voorbeelden:
–          Voorspeel vraag en verloop van prijzen en gebruik alle interne data in combinatie met onze algoritmes om goede voorspellingen en analyses te maken. Hierdoor kan je je bedrijf efficiënter aansturen en inspringen op de juiste bewegingen.
–          Krijg je veel prijzen binnen van leveranciers via de mail? Laat deze automatisch inlezen in je systeem en ben daardoor altijd up to date! Voorkom het gebruik van hogere prijzen of verkeerde oude offertes van je leveranciers.
–          Wil je dit nog een stapje verder doen omdat het een belangrijk proces is binnen je organisatie, laat leveranciers prijzen dan analyseren en signaleer trends.
–          Laat onze algoritmes offertes berekenen en op basis van andere interne data (zoals marge per klant) voorspellen wat deze klant bereidt moet zijn te betalen voor jou dienst of product.

Elk bedrijf is anders dus wij zullen vast een aantal voorbeelden zijn vergeten.
Dit is ook zomaar een greep uit wat Artificial Intelligence voor jou organisatie kan doen.
Eén ding is zeker, Artificial Intelligence / RPA is binnen de logistiek de toekomst!

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek en brainstorm verder!