Artificial Intelligence voor de financiële sector

Artificial intelligence (AI) voert taken uit die vroeger handmatig door bankmedewerkers, administratieve afdelingen, accountants of boekhouders werden uitgevoerd. Denk hierbij aan gegevensinvoer, verificaties, belastingen, salarisadministratie, audits en bankieren. Een stap verder zijn analyses, voorspellingen of beslissingen van financiële prognoses, cashflow, debiteuren beleid, die volledig geautomatiseerd worden met behulp van op AI-gebaseerde technologieën. Verder wordt AI meer en meer toegepast om de klantervaring bij zowel financieel dienstverleners als accountants te verbeteren. Volgens een grote studie van TCS helpt Artificial Intelligence de productie kosten met 13% te verlagen en ze constateren gemiddeld! een omzet stijging van 17%. Een enorme efficiëntie slag dus!

De financiële sector behoort tot de early adoptors van artificial intelligence. Van algoritmes op de beurs die beurshandel overnemen tot aan accountants die artificial intelligence gebruiken om verder te innoveren. Deze technologie gaat de financiële sector veranderen concludeert ook consultancy.nl. en Artificial intelligence gaat ook in de toekomst op de financiële sector een enorme invloed hebben.

Er werkten in 2017 wereldwijd maar 10.000 mensen in de artificial intelligence industrie waarvan 95% bij de enorme multinationals zoals Google en Amazon. Dit betekent dat er maar 500 mensen in de vrije sector werkten aan artificial intelligence.  Dat zijn er inmiddels al wel een aantal meer maar nog steeds te weinig om de andere industrieën een inhaalslag te laten maken.

Omdat artificial intelligence de bedrijfsprocressen zoveel zal veranderen zijn er al regels ingesteld bij de Amerikaanse overheid om overnames van Amerikaanse AI-gerelateerde bedrijven door Chinese bedrijven aan banden te leggen (en dit was voor Trump..)
Het Nederlandse kabinet ziet ook dat het voor ons land heel belangrijk is technologisch voorop te lopen in artificial intelligence. Daarom zijn er de laatste jaren opleidingen gekomen en wil ze de investeringen in kunstmatige intelligentie verdubbelen en trekt zo’n 1 miljard euro uit om dit te bewerkstelligen. Verder heeft het kabinet een speciaal actieplan intensieve publiek private samenwerking en investeringen voor artificial intelligence uitgeschreven. Toch geven verschillende grote bedrijven aan dat Nederland de ”boot” mist met artificial intelligence en luiden de noodklok. We gaan niet snel genoeg mee!

Tijd voor actie dus!!

Financiele accountant en artificial intelligence
The journey for most companies, which started with the internet, has taken them through key stages of digitalization, such as core systems modernization and mobile tech integration, and has brought them to the intelligent automation stage.

Hoe start ik nu?

Supplai begrijpt dat elk bedrijf een kern ERP systeem heeft en hierop werkt. De termen AI, kunstmatige intelligentie, robotic process automation (RPA), artificial intelligence en wellicht machine learning of deep learning (lees er meer over via de links in onze blog) kunnen daarom een ongrijpbare en lastig te begrijpen techniek zijn. Want hoe laat je dit nu op elkaar aansluiten?
Wij vinden dat je je organisatie stap voor stap, proces voor proces moet inrichten op het gebruik van artificial intelligence en zo je bedrijfsprocessen te verbeteren.
Onze oplossingen sluiten daarom ook naadloos aan op de systemen die nu al bij je bedrijf draait. Zie het als een nieuwe app op je telefoon! Wij voegen er gewoon wat aan toe.

Laat je in de onderstaande tekst met voorbeelden met artificial intelligence voor de financiële sector inspireren over hoe jou bedrijf er binnen nu en 5 jaar uit moet zien.

Accountant

Veel taken voor de accountant zijn repetitive. Daarom kunnen er juist in deze hoek van de financiele sector zoveel verbeteringen worden doorgevoerd door middel van artificial intelligence. Er wordt daarom veel geschreven over hoe artificial intelligence de branche gaat veranderen. Bijvoorbeeld dit artikel van accountingtoday.com

AI voert de alledaagse, handmatige taken uit die vroeger door accountants werden uitgevoerd. Denk hierbij aan gegevensinvoer, verificaties en fraudedetectie. Forbes verwacht dat deze taken – ook die gerelateerd aan belastingen, salarisadministratie, audits, bankieren – tegen 2020 volledig geautomatiseerd gaan worden met behulp van op AI gebaseerde technologieën.

 

–          Wil je inkomende facturen automatisch laten inlezen en juist in het systeem laten plaatsen, dat kan met onze algoritmes
–          AI ingevoerde data en dataclassificatie helpen je de data snel te analyseren en geven inzicht in financiële trends.
–          AI kan in combinatie met voorspellingen voor ingehuurde flexkrachten combinaties maken met liquiditeit prognoses

 

Bank, financiële instelling of vermogensbeheerder

Ongestructureerd en enorme hoeveelheden data? Wordt vaak op gevoel een beslissing gemaakt of zijn de dingen zo complex dat het gewoon simpelweg niet makkelijk is? ABN AMRO is er al mee begonnen en verschillende bedrijven in deze sector beginnen er nu mee
–          Gebruik dan algoritmes om hiervoor juiste analyses te maken. Zowel in de hoeveelheid data als rekening houdend met het verleden.
–          Voorspel bepaalde risico’s  op basis van een model dat getraind is met de beschikbare data. Risk management kan hierdoor vele malen betrouwbaarder worden gedaan.
–           Voorkom bepaalde betalingsfraude met artificial intelligence algoritmes

Assurantie kantoor, Hypotheek verstrekker

Je hebt veel contact met klanten, informatie moet accuraat zijn en veel gaat op gevoel.  Neem bijvoorbeeld deze Japanse verzekeraar die 90% van zijn administratieve taken wil overzetten naar artifical intelligence!
–          Voorspeel vraag en verloop van prijzen en gebruik alle interne data in combinatie met onze algoritmes om goede voorspellingen en analyses te maken. Hierdoor kan je je bedrijf efficiënter aansturen en inspringen op de juiste bewegingen.
–          Krijg je veel prijzen binnen van leveranciers via de mail? Laat deze automatisch inlezen in je systeem en ben daardoor altijd up to date! Voorkom het gebruik van hogere prijzen of verkeerde oude offertes van je leveranciers.
–          Wil je dit nog een stapje verder doen omdat het een belangrijk proces is binnen je organisatie, laat leveranciers prijzen dan analyseren en signaleer trends.

Financieel en management

Op de financiële afdeling zijn veel repetitive processen waar data mee is gemoeid. Hier is artificial intelligence goed op zijn plek om grote hoeveelheden ongestructureerde data te analyseren of taken uit handen te nemen.
Wat voorbeelden:
–          Algoritmes kunnen helpen in het bepalen van je vreemde valuta overzichten. Wanneer heb je welke valuta nodig naar aanleiding van debiteuren en crediteuren in je systeem
–          Ga nog meer sturen op KPI’s en laat algoritmes je hierin helpen. Dan wel om ongestructureerde data inzichtelijk en gestructureerd te maken en/of zelfs analyses laten maken zodat jij er alleen nog maar naar hoeft te kijken!

Wij zullen vast een aantal voorbeelden zijn vergeten.
Dit is ook zomaar een greep uit wat Artificial Intelligence voor jou organisatie kan doen.
Eén ding is zeker, Artificial Intelligence binnen de financiële sector is de toekomst!

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek en brainstorm verder!