Artificial Intelligence in de bouw

Artificial intelligence in de bouw is een technologie die een grote impact heeft gemaakt en bijna elke branche beïnvloedt. Het is niet langer vreemd om met een drone over een bouwplaats te vliegen, een project in virtual reality tot voltooiing te visualiseren of de beste voorziening te kiezen op basis van de voorspellingen die het doet. Ontwerp- en constructievelden beginnen de stelling van deze vooruitgang over te nemen. Artificial intelligence kan de analyse van grote hoeveelheden gegevens benutten en het vermogen om gegevenssilo’s te verwijderen is een van de belangrijkste voordelen. In de bouwsector genereert het niet alleen componenten, maar ook veel informatie die zelden of nooit wordt gebruikt.  Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor machine learning om de productiviteit te volgen en verbeteringen voor te stellen. Een voorbeeld is Spot R, waarmee teams en managers 2D-tekeningen van het werk van hun team in realtime op een computerscherm kunnen zien.

Bouwbedrijven zijn op weg om hun workflows en projectdocumentatie te digitaliseren door middel van artificial intelligence. Hoe helpt het leren van AI / machines om risico’s te verminderen en marges te verbeteren? Een van de redenen is dat de bouw een van de meest gedigitaliseerde industrieën ter wereld is, maar dat nieuwe technologieën traag beginnen te werken. Ondanks een trage start, beginnen bouwleiders een agressievere benadering te hanteren voor het gebruik van AI en machine learning in de bouw. Aangezien toepassingen en producten gericht op de bouwsector op de markt blijven komen, kunnen we verwachten dat het tempo van technologische acceptatie zal toenemen.  Machine learning en artificial intelligence helpen om werkplekken en locaties efficiënter te maken en geld te besparen. Bekijk onze gratis gids om te zien hoe de juiste geavanceerde technologie bouwbedrijven helpt om gelijke tred te houden met het tempo van technologische innovatie in hun bouwbedrijf.

In de bouw komen AI-oplossingen op, die ook in andere sectoren effect sorteren. Een van de redenen is dat de bouw een van de meest gedigitaliseerde industrieën ter wereld is, maar dat nieuwe technologieën traag beginnen te werken. Bekijk onze gratis gids om te zien hoe de juiste geavanceerde technologie bouwbedrijven helpt om gelijke tred te houden met het tempo van technologische innovatie in hun bouwbedrijf.  Volgens een nieuw rapport van het Institute of Electrical and Computer Engineers (IEC) helpen machine learning en artificial intelligence om lokale banen efficiënter te maken en geld te besparen.

In de bouw komen AI-oplossingen op die ook in andere sectoren impact hebben gehad. Bouwtechnologie Next Frontier, “vergelijkt de impact van machine learning, artificial intelligence en andere AI-technologieën in de bouw met de adoptie van AI-technologie in de industrie, volgens een IEC-persbericht.  Het artikel schetst dat de toepassing van artificial intelligence nog in de kinderschoenen staat en dat het gebruik van artificial intelligence niet zo eenvoudig is als in andere sectoren. Aangezien machine learning algoritmen toepast om cases in de bouwsector te gebruiken, lijkt het erop dat het aantal applicaties waarvoor ze worden toegepast de komende jaren alleen maar zal toenemen. De belangrijkste toepassingen van artificial intelligence in de bouw lijken te zijn bevroren in het gebruik van machines – leren zoals we verwachten, aldus het artikel.

In de komende vijf jaar verwachten we dat veel AI-leveranciers zullen werken om de efficiëntie van het bouwproces te verbeteren, van ontwerp via monitoring tot daadwerkelijke implementatie vanaf de vroege planningsfase. Door AI in BIM te gebruiken, kunnen bouwbedrijven bovendien werkzaamheden uitvoeren die voorheen te moeilijk waren om uit te voeren in de eerdere planningsfase. Het gebruik van artificial intelligence om de veiligheid van menselijke arbeiders op bouwplaatsen te verbeteren met behulp van artificial intelligence wordt bij de meeste grote bouwbedrijven steeds belangrijker.


Artificial intelligence in de bouw is al een realiteit en we zijn ervan overtuigd dat de technologie dit kan bereiken. De positieve impact die AI op dit gebied kan hebben, ligt in het vermogen om machine learning te gebruiken om BIM te verbeteren en het gebruik van artificial intelligence in het ontwerpproces.  We kregen de kans om deel te nemen aan Autodesk’s zoektocht naar machine learning in de bouw, en de bouwsector is goed gepositioneerd om hiervan te profiteren. Met op AI gebaseerde BIM-software kan het ontwerpproces efficiënter, nauwkeuriger en effectiever worden dan ooit tevoren.

 

Er werkten in 2017 wereldwijd maar 10.000 mensen in de artificial intelligence industrie waarvan 95% bij de enorme multinationals zoals Google en Amazon. Dit betekent dat er maar 500 mensen in de vrije sector werkten aan artificial intelligence.  Dat zijn er inmiddels al wel een aantal meer maar nog steeds te weinig om de andere industrieën een inhaalslag te laten maken.

Omdat artificial intelligence de bedrijfsprocressen zoveel zal veranderen zijn er al regels ingesteld bij de Amerikaanse overheid om overnames van Amerikaanse AI-gerelateerde bedrijven door Chinese bedrijven aan banden te leggen (en dit was voor Trump..)
Het Nederlandse kabinet ziet ook dat het voor ons land heel belangrijk is technologisch voorop te lopen in artificial intelligence. Daarom zijn er de laatste jaren opleidingen gekomen en wil ze de investeringen in kunstmatige intelligentie verdubbelen en trekt zo’n 1 miljard euro uit om dit te bewerkstelligen. Verder heeft het kabinet een speciaal actieplan intensieve publiek private samenwerking en investeringen voor artificial intelligence uitgeschreven. Toch geven verschillende grote bedrijven aan dat Nederland de ”boot” mist met artificial intelligence en luiden de noodklok. We gaan niet snel genoeg mee!

Tijd voor actie dus!!

Bouw en kunstmatige intelligentie
The journey for most companies, which started with the internet, has taken them through key stages of digitalization, such as core systems modernization and mobile tech integration, and has brought them to the intelligent automation stage.

Hoe start ik nu?

Supplai begrijpt dat elk bedrijf of instelling een kern ERP systeem heeft en hierop werkt. De termen AI, kunstmatige intelligentie, robotic process automation (RPA) en artificial intelligence (lees er meer over via de links in onze blog) kunnen daarom een ongrijpbare en lastig te begrijpen techniek zijn. Want hoe laat je dit nu op elkaar aansluiten? Moet je gelijk een enorm pakket aanschaffen?
Nee! Wij vinden dat je je organisatie stap voor stap, proces voor proces moet inrichten op het gebruik van artificial intelligence. Dit is ook wel zo prettig voor de kosten.
Onze oplossingen, artificial intelligence voor retail en groothandel, sluiten daarom ook naadloos aan op de systemen die nu al bij je bedrijf draait. Zie het als een nieuwe app op je telefoon! Wij voegen er gewoon wat aan toe.

Laat je in de onderstaande tekst met voorbeelden met artificial intelligence voor retail en groothandel inspireren over hoe jou bedrijf  of instelling er binnen nu en 5 jaar uit moet zien.

Toepassingen

–          K

Financieel en management

Als bouw bedrijf heb je ook te maken met facturen, debiteuren, crediteuren beheer en uiteraard je cashflow management.
Op de financiële afdeling zijn veel repetitive processen waar data mee is gemoeid. Hier is artificial intelligence goed op zijn plek om grote hoeveelheden ongestructureerde data te analyseren of taken uit handen te nemen.
Wat voorbeelden:
–          Wil je inkomende facturen automatisch laten inlezen en juist in het systeem laten plaatsen, dat kan met onze algoritmes.
–          Algoritmes kunnen helpen in het bepalen van je vreemde valuta overzichten. Wanneer heb je welke valuta nodig naar aanleiding van debiteuren en crediteuren in je systeem
–          Ga nog meer sturen op KPI’s en laat algoritmes je hierin helpen. Dan wel om ongestructureerde data inzichtelijk en gestructureerd te maken en/of zelfs analyses laten maken zodat jij er alleen nog maar naar hoeft te kijken!

Wij zullen vast heel veel voorbeelden zijn vergeten.
Dit is ook zomaar een greep als inspiratie uit wat Artificial Intelligence voor jou organisatie of instelling kan doen.
Eén ding is zeker, Artificial Intelligence binnen de retail en groothandel is de toekomst!

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek en brainstorm verder!